נהג/ת חדש/ה

שיתוף:

מידע נוסף:

שלחו הודעה:

נהג חדש: היבטים חשובים ואחריות על הכביש

הקדמה

נהיגה היא אחת מהפעולות השגרתיות ביותר בחיי רבים מאיתנו, אך במקביל יש לה גם סיכונים גבוהים שדורשים תשומת לב מיוחדת, בעיקר כאשר מדובר בנהגים חדשים. תקופת הזמן שבה נהג חדש נמצא תחת פיקוח, מכונה "תקופת נהג חדש", נועדה להבטיח שהנהג החדש יוכל לצבור ניסיון ולהתרגל לנהיגה בצורה בטוחה ואחראית. במאמר זה נסקור את כל ההיבטים הקשורים לנהג חדש, המגבלות החלות עליו, ההשפעות המשפטיות של עבירות תנועה, ומה ניתן לעשות במקרים של עבירות תנועה.

מיהו נהג חדש?

נהג חדש מוגדר כנהג אשר קיבל את רישיונו לאחרונה, ותקופת ההגדרה "נהג חדש" נמשכת שנתיים ממועד קבלת הרישיון. במהלך תקופה זו, הנהג החדש נמצא תחת פיקוח מיוחד, ויש עליו מגבלות רבות שנועדו להבטיח את ביטחונו וביטחון שאר המשתמשים בכביש.

מתי לא יונפק רישיון נהיגה?

ישנם מספר מקרים שבהם לא יונפק רישיון נהיגה:

  1. גיל: רישיון נהיגה בדרגה B (נהיגה ברכב מנועי שמשקלו עד 3.5 טון) לא יינתן למי שטרם מלאו לו 17 שנים.
  2. הרשעה בעבירה פלילית: מי שהורשע במהלך השנה שקדמה לבקשת הרישיון בעבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים לא יקבל רישיון נהיגה. עם זאת, בית המשפט המוסמך יכול להחליט אחרת אם ישנן סיבות מיוחדות.

אילו מגבלות חלות על נהג חדש?

לנהג חדש חלות מספר מגבלות בהתאם לסעיפים 12א1 ו-12א2 לפקודת התעבורה:

  1. חובת מלווה: בשלושת החודשים הראשונים ממועד קבלת הרישיון, הנהג החדש חייב לשבת לצידו מלווה. המלווה הוא נהג מעל גיל 24 המחזיק ברשיון נהיגה לפחות 5 שנים, או נהג מעל גיל 30 המחזיק ברשיון נהיגה לפחות 3 שנים. המלווה חייב לשבת לצידו של הנהג ולא במושב האחורי.
  2. הגבלת נוסעים: נהג חדש שטרם מלאו לו 21 שנים לא יסיע ברכבו יותר משני נוסעים, אלא אם לצידו יושב מלווה. יש לציין כי קיימת מחלוקת האם המלווה חייב לשבת במושב שלצד הנהג או אם די בכך שהמלווה ישב במושב האחורי.

מתי לא יחולו המגבלות?

המגבלות לא יחולו על חיילים או שוטרים הנוהגים ברכב במסגרת מילוי תפקידם בשירות, ושהם מחזיקים ברישיון נהיגה מטעם צה"ל או המשטרה. במקרה כזה, יפעלו פקודת הצבא או פקודות המשטרה.

מה העונש על הפרת המגבלות?

נהג חדש המפר את המגבלות צפוי לעונש משמעותי. רשיון הנהיגה שלו עלול להיפסל לתקופה של 3 חודשים לפחות, וישנה אפשרות להטיל פסילה מנהלית של 30 ימים ולשבש את הרכב.

חידוש הרישיון

בתום התקופה שבה הנהג מוגדר כנהג חדש, יש לחדש את רישיון הנהיגה במשרד הרישוי. ברשיון שיונפק כבר לא תופיע ההגבלה “נהג חדש”. עם זאת, במקרים מסוימים חידוש הרישיון יותנה בכך שהנהג יעבור בחינות ובדיקות. לאחר שהנהג יעמוד בתנאים שהציב משרד הרישוי, רשיונו יחודש אך הוא יוגדר שוב כנהג חדש (לשנתיים נוספות).

מתי הרשיון לא יחודש?

רישיון הנהיגה לא יחודש אם הנהג הורשע באחת מהעבירות הבאות:

  1. נהיגה ללא רישיון תקף.
  2. אי עצירה לפני מסילת ברזל.
  3. אי ציות לרמזור.
  4. אי ציות לתמרור "עצור" או "האט".
  5. נהיגה במהירות מופרזת.
  6. נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים.
  7. עקיפה אסורה.
  8. אי הודעה על תאונת דרכים או אי הגשת עזרה לנפגע.
  9. הסתייעות ברכב לביצוע עבירות מין.
  10. גרימת תאונת דרכים בה נפגע אדם.
  11. הסתייעות ברכב לביצוע עבירה מסוג עוון או פשע.

הדרכה לנהג חדש

סעיף 82 לפקודת התעבורה קובע כי רשות הרישוי רשאית למסור את פרטיו של נהג חדש לעמותת אור ירוק, בכדי שתוצע לו הדרכה מהארגון.

משפט תעבורה

כאשר נהג חדש ניצב בפני בית המשפט, מומלץ עבורו להגיע למצב שבו עונש הפסילה יהיה נמוך מ-3 חודשים, זאת כדי שרשיונו יחודש בתום התקופה. לא מומלץ למהר ולשלם קנסות מסוג ברירת משפט, כיוון שתשלום הקנס מהווה הרשעה. כדאי לנסות לבטל את הדו"ח, בעיקר אם הוא ניתן בגין אחת מהעבירות המנויות לעיל.

עורך דין המתמחה בדיני תעבורה, כגון משרד עורכי דין נועה בן אורי, יכול לסייע בהערכה ובטיפול במקרים כאלו. משרד עורכי דין נועה בן אורי מציע ייצוג מקצועי בתחום דיני התעבורה, ויכול לשפר את הסיכויים של נהג חדש להימנע מעונש חמור על ידי ניתוח מעמיק של האישומים והנסיבות הספציפיות של המקרה.

נהג חדש: תקופת מבחן

נהג חדש נחשב ל"בתקופת מבחן" במהלך השנתיים הראשונות, שכן חוקי התעבורה חלים עליו באופן מוגבר. במהלך ששת החודשים הראשונים, הנהג מקבל רישיון זמני "על תנאי", הנקרא היתר נהיגה. בתקופה זו נדרש הנהג לנהוג עם מלווה צמוד, כאשר ב-3 החודשים הראשונים, המלווה נדרש לשבת לצידו של הנהג בכל שעות היממה, וב-3 החודשים הנותרים, יידרש המלווה לשבת לצידו בין השעות 21:00 ל-06:00.

סוגי מלווים

בתקנות התעבורה מוגדרים שני סוגים של מלווים:

  1. מלווה בעל רישיון נהיגה מעל גיל 24: אדם בעל רישיון נהיגה לאותו סוג כלי הרכב שהוא מלווה, גילו 24 שנה לפחות והוא בעל רישיון נהיגה לפחות 5 שנים.
  2. מלווה בעל רישיון נהיגה מעל גיל 30: אדם בעל רישיון נהיגה לפחות 3 שנים וגילו לפחות 30 שנה.

חובת ליווי כללית

נהג חדש צעיר הנוהג בכל רכב מנועי, למעט אופנוע, טרקטור ומכונה ניידת, אסור לו לנהוג ללא מלווה בשלושת החודשים הראשונים מיום שניתן לו היתר הנהיגה. נהג חדש מעל גיל 24 פטור מחובת ליווי זו.

חובת ליווי בהסעת נוסעים

נהג חדש צעיר שטרם מלאו לו 21 שנים לא יסיע יותר מ-2 נוסעים ברכב אלא אם נמצא איתו מלווה כדין ברכב.

לדוגמה, עילאי בן 17.5 שנים סיים את תקופת הליווי, והוא יכול לקחת עד 2 נוסעים בלבד בשל גילו. אם הוא היה בן 21 והוציא רישיון נהיגה בגיל 21, הוא חייב בתקופת ליווי של 6 חודשים, אך בסיומה יוכל להסיע יותר מ-2 נוסעים ללא צורך במלווה. אם הוא היה מוציא רישיון נהיגה בגיל 24, הוא נחשב כנהג חדש למשך שנתיים אך אין לו חובת מלווה ואין לו הגבלות על מספר הנוסעים שהוא יכול לקחת ברכב.

הצהרת סיום תקופת הליווי

נהג חדש חייב להגיש תצהיר למשרד רישוי על סיום תקופת הליווי.

"תינוקות" על הכביש

נהגים חדשים נחשבים לחסרי ניסיון, שיקול דעת ומיומנות בהפעלת כלי רכב. בתי המשפט כבר כינו אותם כ"מכונת מוות", ולכן מדיניות הענישה כלפי נהגים חדשים היא חמורה. לעיתים, הרשעה בעבירות תנועה תוביל להארכת תקופת הנהג החדש בשנתיים נוספות, ולעיתים אף לדרישה לעבור מבחן תיאוריה וטסט מחדש.

עבירות ותוצאותיהן

העבירות העשויות להאריך את תקופת נהג החדש ולדרוש מבחן

מחדש כוללות עבירות מהירות, נהיגה תחת השפעת אלכוהול, תאונות דרכים עם נפגעים, רמזור אדום, כניסה לצומת לא פנוי, עקיפות מסוכנות ועוד.

טיפול בעבירות תנועה

חשוב לטפל בעבירות תנועה המתבצעות על ידי נהגים חדשים בצורה זהירה ומקצועית. למשל, אם נהג חדש מקבל דו"ח על עבירת מהירות ושלום אותו, הדבר יוביל להארכת תקופת הנהג החדש בשנתיים נוספות ודרישה למבחן תיאוריה מחדש.

נהיגה תחת השפעת אלכוהול

החוק קובע מגבלות מחמירות במיוחד עבור נהגים חדשים בכל הנוגע לנהיגה תחת השפעת אלכוהול. המגבלה לנהג חדש היא עד 50 מיקרוגרם אלכוהול על ליטר אחד של אוויר נשוף, בניגוד לנהגים וותיקים שמותר להם עד 240 מיקרוגרם. הפרת מגבלה זו תוביל לפסילת רישיון למשך 30 ימים וכתב אישום חמור בגין נהיגה בשכרות.

סיכום

לסיכום, תקופת הנהג החדש היא זמן קריטי שדורש זהירות רבה ואחריות מוגברת. חוקי התעבורה הקפדניים מיועדים להבטיח שהנהג החדש יוכל לצבור ניסיון ולא יחשף לסיכונים מיותרים. יש להקפיד על עמידה במגבלות, ולפנות לייעוץ משפטי מקצועי במקרים של עבירות תנועה, כמו שמציע משרד עורכי דין נועה בן אורי, שמתמחה בייעוץ וייצוג בתחום דיני התעבורה.

Open chat
היי 👋
איך אפשר לעזור?